U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

ZAKEN DOEN IN LIBIË DOOR BEMIDDELING BASHIR R.

 

 Ik mocht alle kantoorapparatuur, 2 PC’ s, Thermische boekbinder, laserprinter enzovoort, later vroeg hij de laserprinter terug, toen heeft hij bij M. AG in Düsseldorf geïntroduceerd de inkooporganisatie van de Oliebedrijven in Libië. Daar heb ik diverse technisch materieel verkocht t.w. van totaal +/- 100.000,+ het mooiste was een UPS, Uninterrupted Power Supply, dit is een noodstroomvoorziening voor een PC, wanneer de stroomtoevoer uitvalt, wat nogal eens gebeurd in de Afrikaanse landen, ik spreek uit ervaring, dan neemt de UPS het tijdelijk over, deze voorziet alleen de PC van spanning, dus niet de monitor, hij geeft de PC om het programma dat je dan gebruikt vast te zetten zodat er niets verloren gaat, de UPS die ik kon leveren, die dus voldeed aan de gevraagde eisen was van een Amerikaans bedrijf, en aangezien er een boycot was van Amerikaanse goederen was het niet mogelijk, maar ik vroeg waar deze gefabriceerd werd bleek dat deze in Noord-Ierland werd vervaardigd, vroeg ik of ik dan een Certificate of Origine kreeg van Noord-Ierland, en men dit bevestigde heb ik het daarom toch kunnen leveren.

In 1996 kreeg ik belastingcontrole, de inspecteur vroeg of ik smeergeld betaalde in Afrika, ik ontkende dit, toen stelde hij, weet je dat je dat mag, ik zei ja dat weet ik, afhankelijk van de opdracht tot Dfl. 10.000,= maar dat doe ik dus niet, later in dat jaar kregen van de belasting zakelijk een aanslag van +/- 35.000,= want Jopie werd niet gezien als vennoot, namelijk de vennoot moet minimaal ik(we) schrokken ons te pletter, we hadden het geld gewoon niet, ik ging me er eens goed in verdiepen en vroeg bij diverse personen, o.a. onze zoon, en onze accountant stuurde een bezwaarschrift in, toen hebben we een afspraak gemaakt met de Hoofd Zakelijke Belasting, toen we bij hem op kantoor waren stelde ik tegen het hoofd, u gaat op mijn stoel zitten u bepaald hoeveel uren per jaar,1225, mijn "vennoot moet maken, verder stelt u welke werkzaamheden moet uitvoeren, namelijk dezelfde als ik, dus u gaat weer op mijn stoel zitten, als ik met iemand een vennootschap aanga moet hij of zij juist andere werkkwaliteiten hebben, b.v. Dhr. K. als accountant brengt een meerwaarde in de vennootschap, toen stelde het hoofd "ik kan de inspecteur toch ook niet afvallen?!?, toen kwam er een stelling dat ik iets tegen de inspecteur gezegd zou hebben, ik ontkende dat en zei, bij de rechtbank zal ik zweren onder ede dat ik dit niet gezegd heb, een vriend van ons die bij de belastingdienst hoofd was bij een andere afdeling had mij gezegd dat de tijd dat hun in ivoren torens zaten ook over was en dat ze het benauwd kregen als er een rechtszaak dreigde, voilà, maak gebruik van je wetenschap, zei het hoofd, ho ho, we beginnen niet over een rechtszaak, ik zei ik wilde alleen maar aangeven dat ik er zeker van ben dat ik dat niet heb gezegd, o.k. zei hij dan word u vrouw aangemerkt als vennoot tot en met 1993, zei Dhr. K., nee tot en met 1994, u weet wel waarom, hij dacht even na en zei, ja o.k. en met 1994, dus het was geheel opgelost en de aanslag werd ingetrokken, buiten stelde de Heer K., Ger geweldig hoe heb je dat voor elkaar hebt gekregen, maar hoe kwam je op een rechtszaak? Ik zei had je zijn reactie gezien? Dhr. K. zei, Ger heel veel boerenechtparen hebben een Man-Vrouw-VOF, ik kan nu vooruit ik heb nu, dankzij jouw een geweldige uitkomst die ik gebruiken kan.
 Eind april 1994 werd de draaibank betaald en vanuit deze winst kon ik naar Libië, dus een Visum aangevraagd bij de Libische Ambassade, dit werd geregeld door Bashir, achter in mijn paspoort werd in het Arabisch, mijn Visum geplaatst, ik had toentertijd een kantoorruimte gehuurd van M.P. op de Europalaan hier in ’s-Hertogenbosch, op een gegeven moment stond er, uiteraard onverwacht, een rechercheur van de ECD, Economische Controle Dienst, voor mijn neus in dat kantoor, hij wilde een gesprek en mijn administratie, ik zei, jij komt natuurlijk aangaande mijn bezoek aan Libië ?, daar gaf hij geen antwoord op, ik stelde tegen hem: als jullie bazen, de overheden, aan Yassar Arafat, Yitzchak Rabin en Shimon Peres, drie personen met heel veel bloed aan hun handen, de Nobelprijs voor de Vrede geven, wat moet ik dan doen als ondernemer ?! hij nam een gedeelte van mijn administratie mee en vertrok. Ik kon via Tunesië, Egypte of Malta, zei Jopie: Ger als je via Malta gaat kunnen we

er samen een kleine vakantie aan vast prikken, dus ik zei ‘regel het maar zo gezegd zo gedaan, op vrijdag de 13e om 13:13uur, vertrokken we met een halfvol vliegtuig vanuit Schiphol naar Malta, daar aangekomen naar het hotel gegaan waar we verbleven, zijn we ’s avonds naar de haven gegaan voor op de Ferry te stappen naar Tripoli, in de vertrekhal ontmoette we een Algerijn waar we mee ‘aan de praat’ raakte onze paspoorten bekeken, bij hun was het al mogelijk om je kinderen in te laten sealen, toen ik hem vroeg of hij nog een flesje bier wilden zei hij, ik kan niets meer teruggeven, ik heb alleen nog maar Libische Ponden, ik zei ik vroeg of je nog een biertje lust en niet of ik er dan een terug krijg, hij zei ja graag, vervolgens ging Jopie twee flesjes halen. Later stapte we, die Algerijn in ik op de Ferry, hij had een tweepersoonshut geregeld voor ons, in deze hut was de douche kapot, we voeren ’s nachts en ik ben wel even maal wakker geworden om de kakkerlakken van mijn lichaam af te slaan, het kan wel geen kwaad, maar het geeft zo’n rot gevoel, toen we in Tripoli aankwamen en de Algerijn uit de douche kwam was het een GENTLEMAN, hij vroeg aan mij mijn de-barkeringskaart, deze was helemaal in het Arabisch en die vulde hij voor mij in, vervolgens las ik in een, verouderd, informatieboekje hoe te handelen als je Libië binnen gaat en daar stond in dat ik USD 500.00 moest omwisselen in Libische Ponden, ik greep naar mijn portemonnee en merkte dat die nog bij Jopie was in Malta ik schrok me te pletter en werd waarschijnlijk krijtwit, dit zag die Algerijn en vroeg aam mijn wat is er? Nadat ik hem dat uitgelegd had zei hij, moment, hij deed zijn koffer open haalde er  een brief uit, scheurde het briefhoofd er vanaf, gaf die aan mij en zei, als dat nodig is geef ik je wel dit bedrag en op het briefhoofd staat het adres van mijn kantoor in Malta en geef het daar dan maar aan terug !?!?!?!

maar het bleek niet nodig te zijn, tijdens de voortgang bij de douane op de wal heb ik nog nooit iemand zo vernederd zien worden als een Amerikaanse vrouw door die douane.  

De broer van Bashir stond me daar op te wachten, hij bracht me naar mijn hotel,
Hotel in Tripoli-Libië
HOTEL IN TRIPOLI-LIBIË
in Libië hoefde ik totaal geen kosten te maken, alles werd voor me betaald door de familie R., de volgende 3 dagen diverse functionarissen bezocht, toen ik op een nacht in het hotel lag te slapen kwam Nellie, de overleden vrouw van ons Jos ‘bij me’ ze had een hemelsblauwe Tiroler jurk aan met grote rode bloemen, en ze zei tegen me: Ger houd Jopie goed in de gaten het gaat niet goed, hou ze goed in de gaten. Toen ik terug ging naar Malta en voor de Ferry stond, stond die Algerijn er ook (?!) hij riep me en vroeg me is die de-barkeringskaart al ingevuld, ik gaf hem die kaart en hij vulde die voor mij in, nu had ik weer een tweepersoonshut, ik dacht ook gearrangeerd door die Algerijn, nu was mijn hutmate een Pool, die had in Libië een kabelfabriek mee opgebouwd, hij had op zijn T-shirt een tekening met een dikke Duitser, met een knicker-lederhose die een pul bier, met veel schuim  in zijn hand had, ik vroeg aan hem, heb je dat bier niet veel gemist, hij zei, het eerste wat ik doe, als ik in Bern ben een glas bier kopen, ik vroeg waarom niet in Malta ? hij zei O ja dat kan ook, ik vroeg hoe was het in Libië zonder bier?, hij zei, dat hadden we wel, we kochten een paar kratten Bavaria Malt, al dat bier deden we in een groot vat, deden er suiker bij en lieten het gisten en voilà we hadden dus bier met alcohol, en ik, en die Libiërs op de Site dan, hij, die dronken gewoon mee. Het was zo ontzettend warm op/in de boot, de airconditioning was stuk, dat veel passagiers buiten op het dek gingen liggen slapen, die Pool zei tegen me, Ger als we niet weten hoe het in het vagevuur zal zijn, nu weten we het, ik vertelde hem van die vernedering die die Amerikaanse vrouw en andere blanken moesten ondergaan bij de Libische douane zei hij hetzelfde gebeurt dadelijk in Malta maar dan andersom, en zo geschiedde. Toen ik in Malta terug was vertelde ik dat van Nellie, Jopie zei, nou ik heb hier 3 dagen vakantie gehad met excursies en dergelijke, allereerst ging ik in bad, ik voelde me vies aangaande het vervoer op de Ferry en ging vervolgens liggen slapen om bij te komen, Jopie ging naast me liggen, maar om +/- 16:20 uur werd Jopie wakker omdat ze zo naargeestig werd, ze maakte me wakker en zei, zullen we gaan eten, we gingen naar het restaurant  van het hotel, we gingen aan tafel zitten en gaven onze bestelling door aan de serveerster.

 =========================

  Later ging het om een aanvraag en levering van 250 MT Butterghee (Boterolie)toen we bijna alles rond hadden bleek dat de subsidie van de EEG ingetrokken was, maar Bashir wist een fabriek in Frankrijk die nog wilde leveren binnen deze regel, alleen de winst was dus duidelijk lager, toen heb ik dus vanuit mijn stoel deze order afgewerkt, t.w. 16 containers met blikken boterolie vanuit Frankrijk naar Libië, vanuit “mijn stoel” in de Klokkenlaan 204 en door middel van een Assignment of Proceed, want Libië verbied een Transferable Letter of Credit, nu is dit soort transacties, voeding, vrij complex, er worden namelijk diverse documenten bij gevraagd, zoals b.v., Certificate of Health, Veterinary Certificate (Milk), etc. ik heb alles telefonisch afgewerkt, het contact persoon van de fabriek, RU-MI Cedex France, sprak Duits en die van de bank, ABC Bank, (Arabian Banking Cooperation) Paris France, een Ms. Bony sprak Engels.

Bashir was kwaad dat ik niet naar Frankrijk gegaan was om naar de verscheping te gaan kijken. Voor de opdracht Letter of Credit,
Voor meer info OPDRACHT 250 MT BOTEROLIE
 Ik had een aanvraag vanuit Libië aangaande Goudse en Edammer kaas en melkpoeder, ik was in onderhandeling met een bedrijf, Cooperative de Productores de Leche R.L. als bedrijfsnaam Dos Pinos, uit Costa Rica het totale offertebedrag naar Libië was ongeveer DM 7.000.000,= op een gegeven moment stuurde Dos Pinos een fax waarin ze stelde dat ze bij de exchange rate een omrekenfout hadden gemaakt, het feitelijke bedrag was vrij hoger, ik heb toen mijn offerte naar Libië teruggetrokken, pech dus...  ik heb op al mijn offertes de tekst: without engagement, S.E.&O (Salvo Errore Omissione - Behoudens Vergissingen en Weglatingen) en S.E.C. (Salvo Errore Calculi – Behoudens Rekenfouten)  en een claim ingediend bij Dos Pinos, deze had namelijk deze “ontsnappingsmogelijkheden” nooit vermeld,  wegens het verlies van mijn winst, nu was er een zoon van onze vroegere buurman in Costa Rica, t.w. Bas (Sebastian) L., en die werkte als “agent” voor MSI, de claim die ik indiende was DM 450.000,= toen kwam er een bericht van Dos Pinos dat de Hr. Ing. Carlos Edo R., Member of the Board of Directors vanuit Costa Rica naar Nederland kwam en een gesprek hieromtrent met ons wilde, het moet gezegd dat Bas L. in Costa Rica druk op de ketel hield, het vertelde me dat hij wel eens heeft moeten ‘onderduiken’ toen de persoon in Nederland gearriveerd was heb ik een gesprek in Hilton Schiphol gevoerd met hem en de Ambassadeur van Costa Rica, we vonden een bedrag van USD 65,000.= wel reëel en de Hr. Ing. Carlos Edo R. nog meer, DM 450.000,= of USD 65,000.= na een contract te hebben samengesteld hieromtrent en door ons en de Hr. Ing. Carlos Edo Robert ondertekend was het “probleem” opgelost ik heb Bas L. een derde van dit bedrag gegeven, en die had hij duidelijk verdiend.


Voor meer info CONFLICTBEHEERSING TUSSEN DOS-PINOS COSTRA RICA EN MSI-(HTB-Group)

 ====================================================================

 
Ik heb als, MSI-Marketing and Supply Innovation, als Mediator, de navolgende bedrijven met een Libisch bedrijf verbonden:

vanaf september 2002 tot  maart 2006
KOPIE AGREEMENT: MSI EN B.K. RHUMA
BT-International AB - Zweden (een grote fabrikant van Vorkheftrucks), Cascade Corp. (Materieel behandelingsproducten voor de heftrucks), ELOPAK Noorwegen (Fabrikant van Filling lines en kartons PUREPAK), Ingersoll-Rand Corp. USA, een van de grootste compressor fabrikant van de wereld en meerdere fabrikanten in de Wereld,   
Op een gegeven moment wilde Bashir een vergelijkbaar bedrijf als Overtoom t.w. Key Industries Ltd. gevestigd in
 Verwood Dorset BH31 6AT, Verenigd Koninkrijk, ik een afspraak gemaakt met hun Export Manager, Bashir en ik naar Heathrow gevlogen, aangekomen met de "Tube" in Piccadilly Circus, deze Export Manager gebeld en stelde voor een taxi te nemen hun betaalde deze wel, wij aan een Londense taxichauffeur gevraagd of hij ons daar naar toe kon brengen, wij reden daar naar toe, bleek ruim 160 km te zijn, onderweg heb ik de chauffeur nog moeten uitleggen op de landkaart hoe hij moest rijden om in Verwood te komen, zei Bashir, dit is toch te gek dat jij een Engelsman het moet uitleggen,
zie route  ik stelde tegen Bashir, geef hem maar een adres in Londen en hij brengt jou er zonder problemen heen, maar ja buiten Londen....,  toen wij bij Key Industries waren werden we rondgeleid, ik had op dat moment een jicht aanval en mijn enkel was enorm pijnlijk, verder gingen wij 's avonds dineren in een restaurant en op een gegeven moment vroeg onze gastheer, de exportmanager, aan Bashir of hij een wijntje wilde, ik fluisterde hem toe, Mr. Bashir ia a Muslim, en hij weer o, Mr Bashir can I offer you a wine? Kort samengevat van de samenwerking is dus niets terecht gekomen. 
bij de laatste overeenkomst tussen Pols en Rhuma Holding had Bashir geen geld meer om me te betalen, €  6.000,= 
pech dus....
=========================
later heeft hij nog € 1.200,= betaald met het verzoek nog een bedrijf "te koppelen"  wat niet lukte.
Onderhandelingen tussen o.a.: Export Manager BT-AB Heftrucks in Tunesië, Roger Cooper, export Manager Ingersoll-Rand, thuis in de Klokkenlaan en op vliegveld Charles de Gaulle Parijs Compressoren, Directeur Nederland Cascade, Amadeo Scapin ELOPAK- Zwitserland, Key Industries UK, Pols Generatoren Nederland
KOPIËEN TUSSEN: B. K. Rhuma, BT-AB SWEDEN FORKLIFT TRUCKS , INGERSOLL-RAND U.S.A., ELOPAK NORWAY,
VERASSING! 

Ikzelf intussen725  jaar, op 13 (?) oktober 2014 "  viel Bashir weer op de klep", ik kreeg een telefoontje en E-mail  van hem:

KOPIE>>
We are looking for a oil services partner .
Following company one of them.
(Mourik ) if you are able to help us to be there partner or agent
will be good.
b/rgds
Bashir
<<EINDE KOPIE.
Bashir vroeg dus of ik een bedrijf die in staat waren om de kapot gebombardeerde olievelden en raffinaderijen konden repareren en opnieuw opstarten wilden "koppelen" , na contact opgenomen te hebben met M........ vertelde de verantwoordelijk functionaris me dat ze wel de capaciteiten hadden maar dat ze hun personeel niet konden verzekeren, o.a. Libië stond daarom op de black-list bij hun.
Vervolgens vroeg Bashir of ik de volgende bedrijven kon "koppelen":
Goodmorning Brother
Do you know some body in one of the super markt, such as
Makro, Der van de broek, Aldi etc. to co operate with him for
purchasing food.
Bashir
 laatste mails van Bashir,

 Dear Brother -  01-11-2014
As you see, situation is very bad, there is no choice we have watch
and wait.
b/rgds
Bashir

en hoogachting,

pech dus en einde.

 

 

 

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.